:::Selamber:::: Jaulah ilmiyyah

cari dalam selamber X

If U have Site U Can Earn
Top pay per click payments. Make money from your website
Click Here...

Wednesday, May 6, 2009

Jaulah ilmiyyah

salam..apa khabar adik-adik di rumah..hari ini abang nak bercerita pasal lawatan abang ke utara...huhuhu,.,.acah je tue,.,pergh!!..lame dah tak update blog aku nie..takde mase la..kalau ade pun macam takde jugak,.,nasib baik ade kesempatan untuk menaip nie...hmm,.aku nak crite la sikik sebanyok pasal jaulah ilmiyyah yang aku sertai nie..program ini dianjurkan lujnah Sukan dan kebudayaan pihak kolej aku,.,

ok...mase mula-mula nak pergi tue,kitorang sume kene berkmpul kat depan kolej seawal 9pm untuk taklimat disiplin(macam budak-budak daa..) tapi yang aku tensen nye....janji nak bertolak pukul 10.07pm...tapi tunggu punye tunggu punye tunggu,pukul 12am basbaru sampai..tensen abis gua beb....bukan la harap sangat,tapi saya terus jadi marah (ikut style iklan radio swasta tu) ..maka bertolak la aku ke destinasi pertama,iaitu ke rumah tokwan(setelah dibatalkan lawatan ke markaz tarbiyyah atas sebab kelewatan)...dalam perjalanan tue sempat la jugak berhenti di satu dua tempat,..,antaranya ialah di puncak bukit titiwangsa..sampai kat situ dalam pukul 5am...sejuknye tue xpayah nak cakap la....sehingga menggamit kalbu...nak amik air sembahyang untuk solat subuh pun rasa tak terdaya....nasib baik tak ingat terlintas nk tayammum..wawawah,.,.,kira-ira pukul 6.30am aku bertolak ke rumah tokwan...sempat jugak berhenti untuk sarapan pagi di Gurun town....



sampai di rumah tokwan kira-kira 1pm...sebelum menjamu selera kat rumah tokwan kitorang pakat-pakat pergi semayang zohor dulu kat masjid baru makan tengahari....lepas siap makan aku and the geng bertolak ke padang besar untuk shoping...habis aku tengok orang borong kat sane tue.huhuhu...aku pun sempat jugak la beli jersi bola sehelai,...cenderamata ade la dekat 5 bijik rasenye..untuk buat kenangan....kat padang besar tue lebih kurang macam kat basteng (stesen bas) terengganu je....cume dia tue terletak kat sempadan thai...tue je la kelebihan dia nya...harga tue biase cam kat basteng jugak,..kalau panda menawar dan kene pada harga dia,dapat la murah,.,.tapi yang tak best nye,aku belum abis pusing lagipun satu padang besar tue...tak sempat masa...sebab lepas nie ada lawat ke Kolej islam darul ulum (KIDU) plak...lepas selesai sumenye...kitorang teruskan lagi perjalanan ke KIDU,dan sampai di sana lebih kurang dalam pukul 7.30pm,.,orang tengah azan marghib tu...pihak KIDU memberikan layanan yang terbaik kepada kitorang semua...makanan kat situ pun best2 sumenye...huh,menjilat jari beb,..,pada malam tu kitorangdi sajikan dengan alunan wahyu dan nasyid dari pihak KIDU dan pihak KUDQI membalas dengan nasyid, penasyid yang di import dari MDQ...dan sedikit penerangan berkenaan dengan KIDU terhidang kepada kitorang sume,.,,lepas abis kesemuanya tue,ape lagi...pegi tido la,,,,sebab keesokan harinya perlawanan persahabatan diantara KUDQI dan KIDU.....tapi sebelum itu,pihak KIDU sempat untuk bercerita mengenai pengasas KIDU yang terdahulu termasuk lah ust fadhil nor...setelah selesai bercerita baru la kitorang meneruskan perjuangan di dalam padang bola,.,dan alhamdlillah,pasukan KUDQI telah dimenangi oleh pasukan KIDU dengan 4-2....tapi takpe,kalau KIDU plak buat lawatan ke KUDQI,kitorang disini siap untuk menewaskan pasukan KIDU...huhuhu,.,.


taklimat tentang pengasas KIDU
mat duan..memberikan kata-kata perangsang kepada kelab penyokong KUDQI



nie sebelum balik...kat padang besar...

kitorang pun teruskan lagi perjalanan ke destinasi yang seterusnya iaitu ke pejabat MB kedah...bermesra bersama exco-exco kerajaan negeri kedah dan kitorang sume disajikan dengan makan tengahari....setelah selesai kesemuanya,perjalan di teruskan lagi ke mezium padi....mezium padi menjadi pilihan kerana kedah memang terkenal dengan padi nya...jadi memang rugi la kalau tak singgah dulu,k guane...antara yang menarik kat dalam tu ade info tentang cara-cara padi di tanam sampai menjadi beras yang korang sume dok makan tu...tapi aku tengok biase je,.,,.,.,huhuhu,.,.,dan tempat yang menjadi tarikan para pengunjung adalah puncak gunung buatan,...,kat sane ada permandangan dari atas yang di lakarkan menjadi satu lukisan yang besar dan menarik,.,.lame jugak aku dok lepak atas tue,sambil-sambil ambik gambar...tengah sedap-sedap kontrol macho depan kamera tue,sekali terkantoi dengan jaga dia plak ...sebab kalau nak ambik gambo kene ade tiket khas untuk ambik gambo dalam mezim tue,,.tapi mase ye tanye tue, aku wat derk je,.,wat bolok-bolok g2 r,.,.huhuhu,.,.nasib baik pemandu pelancong kitorang tue ade..ye ejas camne ngan jaga tue pun aku tak tau,.,.tengah diorang dk sembang,aku pun shlow-shlow l angkat kaki..takkan nak duduk situ sampai kene marah lagi,,.,huhuhu.,..sebelum balik tue,macam biasa la..singgah dulu kat kedai cenderamata..saut baju sehelai,keychain satu.,.,ok la tue kan,.,.





Dan seperti biasa la,.,perjalanan di teruskan lagi,.,kali nie kita pergi ke zoo taiping night safari,.,.haa..kat zoo nie kira aku tak pauah nak critela kan pergi nk buat apa..mestila nk tengok binatang kan ..takkan nak memasak plak,.,huhuhu,.,bayaran yang dikenakan adalah sebanyak sepuluh ringgit sahaje untuk setiap pelajar...mula-mula aku naik train yang disediakan dulu..abis pusing satu zoo tue...baru la stat jalan kaki plak..sebab bukanye puas pun bleh tengok ata train tu....kalau jalan kaki bleh le bermesra-mesra dengan staf-staf yang terdiri daripada rimau bintang dan belang...binatang yang aku paling nak tengok malam tue singa...tapi g2 la,,.yang aku nak tengok sangat tue yang tak dapatnye...ye tido dah kot nye,.,.kalau ye pun nak tido,tido la lwat sket...tak hormat langsung tetamu yang datang melawat nie,..huhuhu,.,.sebelum tue,hehe...korang pun tau la kan aku nie peri ke mana sebelum balik berangkat...huhu...sempat amik keychain je...sebab duit pun dah nak kering...tak jmpe mesin ATM kat R&R tu...ade yang out of servis..ade yang langsung takde ape-ape,kotak tempat letak mesin ATM tue ade la,.,penin aku.....kira-kira kol 12malam kitorang berangkat ke Intitut pengajian al-azhar (IPA) dan sesampainya disana kira-kira jam 8.02am...

bila dah sampai tue,badan nie memang la rasa letih..sempat la jugak tergolek dalam bilik yang disediakan oleh pihak IPA tue...setelah selesai khidmat diri....kitorang sumenye nie di jamu dengan sarapan pagi,antara yang ada pada pagi tue,nasi kapit dan sedikit kuew mueh...yang lain kalau ade jugak,tau tau la tue,,,sebab dah tak ingat,,.huhuhu,.,sedikit taklimat berkenaan dengan IPA diberikan oleh pengetua IPA sendiri...setelah habis taklimat,sesi amik gambar plok dengan pelajar IPA,part nie memang aku suke,.,.,huhuhu,.,.dan seterusnya berkemas untuk ke destinasi yang seterunya iaitu ke PWTC sempena pesta buku antarabangsa....

masa ondaway gie sane tue..sempat la cuci-cuci mate dulu...tengah-tengah cuci mata tue,sempat lagi driver bas wat wal....ye tersilap jalan nak gi PWTC tu..nasib baik la ade omar yan paling glemer kat kudqi nie tau jalan....ape la driver bas nie..hak tue pun nak kene bagitau..tak profesion langsung,.,.huhuhu,.,sampai je kat sane,aku terus pergi serbu both-both buku yang best-best,...antaranya both MOY,alaf 21 dan lain-lain,.,lupe dah,sebab banyak sangat ekpong,.,.huhuhu,,.abis satu PWTC aku pusing....lenguh abis kepale lutut aku nie...kira-kira pukul 4pm baru la bertolak ke rumah muhaimin untuk makan-makan plak,.,.huhuhu,.,memang banyak orang yang sponsor makanan kat kitorang nie,.,lepas siap makan blake seme tue kira-kira kol5.47pm...di teruskan lagi ke destinasi yang terakhir,iatu ke rumah subki latif untuk beramah mesra...tapi sempat jugak parking di taman melewar untuk khidmat diri...kira-kira selepas solat marghib baru la bertolak ke rumah subki latif tu...sesampainya disana,kitorang kene berjalan kaki plak ke rumah subi latif tu..atas sebab-sebab yang dapat dielakkan,tapi driver bas tu nak langgar juga,.,.huhuhu,.,memang kurang asam r driver nie,.,kekok pun,.,.,bila dah selamat sampai ke muka pintu rumah subki latif tu,isteri beliau yang romantik tu memberikan layanan mesra kepada kami semua...antara atur cara yang diadakan ialah bacaan doa selamat dan sedikit kisah hidup sukbki latif yang di sajikan pada kitorang...tak lupe juga makan-makan..turut menjadi agenda yang terpenting,.,huhuhu,.,subki latif yang dulunya adalah wartawan utusan malaysia kini beralih arah kepada harakah....memang banyak beliau menceritakan tentang dirinya tue...kalau nak taip kene buat satu ruangan khas la untuk korang sume....k guane,.,huhu..setelah semua nya beres-beres blake...kitorang pun berangkat la untuk pulang ke kuala terengganu kira-kira pada jam 11pm,.,dan sampai ke KUDQI lebih kurang dalam pukul 5.38am....



begitu la kisah perjalan jaulah ilmiyyah kitorang.....cuma yang aku xpuas atinye dalam bab masa la,.,.terlalu padat masa yang di berikan oleh pihak penganjur program...dan satu lagi dari segi pengurusan pengangkuta...dah la mase nak pergi tue lewat 3jam..klu setengah jam bleh tahan lagi....pastu nak balik terengganu awal plak,.,ada ke patut..sepatutnya memang tak patut...tempat yang paling best,..,kat padang besar dengan KIDU..tak tau la kenape,.,.tapi aku memang rasa best r dok kat sane tue,.,.kalau bleh xnak balik pun,.,.huhuhu,.,.








"walau macamana pun...progaram nie memang best...wa caya sama lu!!"




jom ke galeri untuk melihat gambar.. klik disini

No comments:

:::Selamber::: © 2009 Template by:
MJ corporation sdn bhd